Utilizarea produselor aliniate de la un singur producător asigură fluxuri de lucru eficiente și sigure. Procesul de decontaminare într-o practică medicală și stomatologică trebuie definit în planul de igienă și în procedurile standard de operare (POS). Procedurile standard de operare detaliate (POS) garantează că instrumentele și dispozitivele reutilizabile sunt decontaminate cu succes de personalul de practică.
Lumea igienică MELAG
Sterilizatoare cu abur
Sterilizatoare cu abur
MELAG sterilizatoare de abur și autoclave pentru practică și clinică, combină fiabilitatea cu inovația. Mai mult de 500.000 de achiziții ale autoclavelor MELAG din întreaga lume dovedesc succesul calitatii produselor noastre – fabricate în Germania, avand competențe în igienă.
Spălare dezinfectantă
Spălare dezinfectantă
Curățarea și dezinfectarea automată cu MELAtherm 10: Creșteți eficiența procesului de decontaminare a instrumentului. Masina de spalat-dezinfectant inovatoare economisește timp și bani.
Dispozitive de etanșare
Dispozitive de etanșare
Ambalarea sigură este condiția prealabilă pentru sterilitatea pe termen lung a instrumentului. Dispozitivele de etanșare MELAG garantează o cusătura de etanșare sigură și, prin urmare, asigură cea mai bună protecție împotriva recontaminării.
Tratamentul apei
Tratamentul apei
Generarea de apă demineralizată în practică și în clinică: Economisiți bani furnizând sterilizatoare cu abur și mașini de spălat-dezinfectare cu apă demineralizată de înaltă calitate din unitățile noastre de tratare a apei din seria MELAdem.
Documentare și aprobare
Documentare și aprobare
Documentație legală conformă cu procedura de reprelucrare a instrumentului: Documentație, aprobare și trasabilitate cu soluția software MELAtrace.
Ambalare
Ambalare
Protejați instrumentele de recontaminare: Impachetați și depozitați instrumentele în pungile noastre de sterilizare MELAfol sau în tăvile noastre de spălare și recipientele de sterilizare ale sistemului MELAstore.
Dezinfectanți
Dezinfectanți
Dezinfectantii MELAdes pentru dezinfectarea manuala, de suprafata si instrument: Un sistem de igiena cu patru produse de incredere pentru practica si clinica. Puternic împotriva microorganismelor și bacteriilor, protejând în același timp suprafețele și pielea.
Procesul de decontaminare a instrumentelor în practică și clinică
Beneficiați de un ciclu de reprocesare aliniat

Descoperiți ciclul complet al procesului de decontaminare a instrumentului de mai jos:
1. Pregătirea instrumentelor
Pregătirea corectă a instrumentelor cuprinde colectarea, pre-curățarea și, dacă este necesar, demontarea instrumentelor și transportul rapid al acestora din sala de tratament spre zona de decontaminare. Pre-curățarea include îndepărtarea reziduurilor grosiere și a reziduurilor insolubile în apă pe instrumente.
Sfaturile practice pentru pregătirea instrumentului:
- Puteți colecta instrumentele într-o baie de instrumente fără a folosi dezinfectanți sau apă.
- Prevederile de sănătate și siguranță necesită ca aparatura să fie transportată în zona de decontaminare într-un recipient închis sau într-o tavă de instrumente. Pentru a preveni uscarea sângelui, lichidelor corporale și a altor contaminanți pe suprafețe, instrumentele chirurgicale trebuie transportate imediat în zona de decontaminare.
- Înainte de curățarea instrumentelor cu perii din plastic pentru a proteja suprafețele instrumentului. Dispozitivele ultrasonice cu MELAdes 800 și MELAdes 801 pot ajuta în plus la îndepărtarea murdăriei.

2. Curățarea și dezinfectarea
Comparativ cu curățarea și dezinfectarea manuală, decontaminarea instrumentului într-o mașină de spălat-dezinfectare este, în special, eficient din punct de vedere al timpului si costului. Decontaminarea automată într-o mașină de spălat-dezinfectat supune instrumentele la curățarea alcalină și la dezinfecția termică.
Sfaturile noastre practice pentru curățarea și dezinfectarea într-o mașină de spălat-dezinfectare:
- Înmuierea instrumentelor într-o soluție de spălare și dezinfectare imediat înainte de decontaminarea automată nu este obligatorie, dar este o practică obișnuită. Pentru a preveni generarea de spumă în camera dezinfectatorului termic, vă rugăm să spălați instrumentele în prealabil pentru a îndepărta lichidele de curățare și reziduurile dezinfectante.
- Pentru a preveni coagularea proteinelor, instrumentele trebuie reprocesate în masina de dezinfectat în decurs de 6 ore după utilizare.
- Corpurile goale de instrumente (de ex. Vârfuri de scânteiere cu ultrasunete, piese de mână, turbine sau endoscoape) sunt curățate și dezinfectate prin utilizarea adaptoarelor adecvate pe șina injectorului MELAtherm 10 de dezinfectare termică.

3. Inspectarea și întreținerea
Sistemul electronic al mașinii de spălat-dezinfectat asigură respectarea tuturor parametrilor necesari pentru decontaminarea automată. După curățarea, dezinfectarea și uscarea cu succes, personalul instruit trebuie, de asemenea, să efectueze o verificare vizuală și funcțională a instrumentelor. Unele dintre instrumente necesită utilizarea de produse de îngrijire. Pentru a face acest lucru, urmați recomandările specifice ale producătorului.
Sfaturile noastre practice pentru inspectare și întreținere:
- Scoateți imediat instrumentele sau instrumentele deteriorate cu suprafețe modificate.
- Vă rugăm să utilizați ulei sterilizabil și permeabil la abur pentru a pregăti instrumentele de balamale și alte componente în mișcare, în conformitate cu specificațiile producătorului pentru sterilizare.

4. Ambalarea
Înainte ca instrumentele să poată fi sterilizate într-o autoclavă, acestea trebuie să fie înfășurate în mod corespunzător, fie etanșate într-un ambalaj transparent de sterilizare utilizând un dispozitiv de etanșare, fie pur și simplu ca un set într-un recipient de sterilizare. Realizați acest pas de proces într-o zonă curată și cu un nivel scăzut de contaminare, utilizând produse aprobate, de ex. împachetări, pungi, recipiente.
Instrucțiunile internaționale de igienă necesită teste de rutină, cum ar fi testul de stabilitate al cusăturii de etanșare sau verificarea etanșării dispozitivelor de etanșare.
Sfaturile noastre practice pentru ambalarea instrumentelor:
- Utilizarea capacelor protectoare pe instrumentele ascuțite împiedică deteriorarea ambalajului de sterilizare.
- Instrumentele articulate trebuie să fie deschise ușor pentru o sterilizare adecvată.
- Pungile de sterilizare trebuie să fie încărcate până la 75% și nu trebuie să depășească greutatea maximă de 3 kg pe ambalaj.

5. Sterilizarea
Instrumentele trebuie sterilizate cu abur saturat. Prin urmare, practicile medicale, dentare sau clinicile folosesc de obicei sterilizatoare cu abur. Standardul internațional DIN EN ISO 13060 împarte sterilizatoarele cu abur în clasele B, S și N. Autoclavurile din clasa B au avantajul că instrumentele pot fi sterilizate independent de tipul de ambalaj și de complexitatea corpurilor goale. Clasa B reprezintă cel mai înalt standard de sterilizare.
Sfaturile noastre practice pentru sterilizarea cu abur:
- Puneți pungile sigilate pe tavă cu partea de hârtie orientată în jos.
- Nu așezați mai multe pungi una peste celălalta pe o tavă sau într-un recipient.
- La încărcare, asigurați-vă că textilele și ambalajele de folie sunt plasate pe o tavă din partea superioară a camerei de sterilizare; instrumentele nebrevetate și grele trebuie să fie plasate în partea inferioară a camerei de sterilizare.

6. Documentare și aprobare
Procesul de decontaminare a instrumentului este completat de aprobarea lotului. Acest lucru trebuie efectuat și documentat de către personalul autorizat. Legislația curentă necesită dovada faptului că reprocesarea instrumentului a fost efectuată corect. Documentația completă asigură certitudinea juridică și trasabilitatea fiabilă a instrumentelor pentru pacient.
Sfaturile noastre practice pentru documentare și aprobare:
- Stocați toată documentația de reprocesare a instrumentului timp de cel puțin 5 ani. Pentru a evita riscurile de răspundere, vă recomandăm ca înregistrările să fie păstrate timp de 30 de ani.
- Având în vedere aceste perioade lungi de păstrare a înregistrărilor, vă recomandăm să salvați toată documentația pe suporturile de date digitale.
- Pentru a asigura trasabilitatea completă, transferați eticheta sau numărul lotului la înregistrarea pacientului după ce ați utilizat instrumentul.

7. Stocarea instrumentelor sterile
Instrumentele sterile nu trebuie recontaminate în timpul transportului și depozitării. Prin urmare, instrumentele sterilizate sunt înfășurate în siguranță pentru a preveni recontaminarea. Instrumentele trebuie depozitate la temperatura camerei într-o locație curată și uscată, protejată de praf. Îndepărtați cu atenție pachetele pentru a preveni deteriorarea și pierderea sterilității.
Sfaturile noastre practice pentru stocarea instrumentelor:
- Având în vedere menținerea condițiilor prescrise, recomandăm ca instrumentele unice ambalate să nu fie depozitate mai mult de șase luni. Respectați regulamentele autorităților regionale.
- Unele țări prevăd că instrumentele sterilizate nu pot fi depozitate în camera de decontaminare. Familiarizați-vă cu cerințele regionale respective.
- Sigiliile puse în jurul ușilor dulapurilor de depozitare a instrumentului, protejează instrumentele sterilizate împotriva prafului și a influențelor externe.